9 anys de lluita i… El Segle XX és pel barri!

expropiació segle xx

Ja és oficial. La primera notícia ha estat a través dels mitjans i hem sabut que s’ha iniciat el tràmit per a l’expropiació de l’edifici de l’antiga cooperativa obrera i popular El Segle XX. Celebrem aquesta nova victòria veïnal! Després de quasi una década de lluita, – des de l’any 2005 quan l’AVV de l’Òstia posà en marxa la campanya “El segle XX és pel barri-“, finalment podem albirar que l’edifici serà un equipament de titularitat pública gestionat de forma comunitària.

Aquest edifici, emblemàtic i oblidat, aixecat amb l’esforç d’obrers i obreres del barri és testimoni del passat, el present i volem també que del futur de la nostra història cooperativa i veïnal. És per això que reivindiquem que sigui retornat als i les barcelonetines, tan i tan mancades d’espais de sociabilitat, oci i cultura popular.

El procés per definir-ne els usos ha d’articular-se  a través de dinàmiques de participació ciutadana vinculants i efectives, com ve reclamant el moviment veïnal de la Barceloneta des de fa més de 8 anys. Reprendrem amb forces renovades el diagnòstic, ja en part realitzat, de les demandes, plantejaments i propostes del veïnat, per tal de poder gestionar aquest espai en base a les necessitats reals d’aquells i aquelles que li donaran vida.

A partir d’ara els seus il·legítims propietaris tenen dos mesos per presentar al·legacions. Tot i que per aquest motiu l’expropiació no és encara efectiva, aquesta notícia és un nou i importantíssim pas per que d’una vegada per totes l’edifici del El Segle XX surti del circuit especulatiu associat a la imparable tursitització que pateix el nostre barri i torni als seus legítims propietaris: els veïns i veïnes de la Barceloneta.

Celebrem que el que ha estat un autèntic frau social, estigui cada cop més a prop de formar part d’un passat fosc, marcat per pràctiques més aviat caciquils. I també celebrem que finalment s’obri un horitzó nou, que peremti pensar conjuntament a nivell veïnal el futur ús de l’edifici. No serà facil i queda encara molta feina a fer.  Però les victòries, per petites que siguin, s’han de celebrar.

Premsa:

http://www.324.cat/video/5361376//LAjuntament-de-Barcelona-anuncia-lexpropiacio-de-la-cooperativa-Segle-XX
http://www.ara.cat/societat/Barcelona-expropiar-Cooperativa-Segle-XX_0_1253274986.html
http://www.lavanguardia.com/politica/20141122/54420131125/barcelona-inicia-los-tramites-para-expropiar-la-antigua-cooperativa-segle-xx.html
 
 

Un pensament sobre “9 anys de lluita i… El Segle XX és pel barri!

  1. Retroenllaç: ls -lisa › Barceloneta

Deixa un comentari