Les engrunes nadalenques de la Marina del Port Vell a la Barceloneta

Quan la màfia són els reis

Aquest any, els regals de reis de les famílies més necessitades de la Barceloneta els comprarà Marina Port Vell. També finançarà els regals que es porten a les residències d’avis del barri. La màfia sempre ha estat una experta en la compra de voluntats.

La recollida de joguines i aliments

Des de fa més de 10 anys, es fa una recollida de joguines a la Barceloneta, diverses entitats (la Comissió de Festes del Carrer Pescadors, ara extinguida ha estat el motor durant molts anys) en coordinació amb Serveis Socials que proveeix de la llista de famílies necessitades, recullen durant tot el Nadal les joguines per les famílies amb menys recursos del barri. I també, juntament amb els nens de les escoles, es porten regals als avis i àvies de les residències. Les joguines i els regals pels avis sempre han estat fruit de la solidaritat veïnal i dels donatius d’alguns comerços, així com de les aportacions de la comissió de festes del carrer Pescadors, que sempre ha coordinat la recollida “posant” el que mancava.

Aquest any, la comissió de festes del carrer Pescadors ha plegat. La crisi ha continuat avançant, el nombre de famílies amb necessitats ha crescut. Els recursos no han crescut proporcionalment. Tampoc no han crescut (ni disminuit) els inexistents 400 llocs de feina de Marina Port Vell.

La “caritat” de Marina Port Vell o com donar les engrunes als pobres

Marina Port Vell no ha estat immune a les crítiques veïnals al projecte i a la seva vinculació amb blanqueig de capitals provenient d’empreses de mafiosos russos, i ha cercat diverses formes de rentar-se la cara. Al Nada ha trobat la manera de fer-lo. Aquest mes de desembre representants de la Marina Port Vell (la seva comercial i la directora de recursos humans) es va reunir amb entitats de la Barceloneta perquè volien col·laborar “socialment amb el barri”. Neixen certes propostes des del barri que entenem per la situació d’emergència social i necessitats apremiants. Així també la proposta de Marina Port Vell d’assumir certes despeses pel que fa a compra de menjar per a paquets d’ajuda alimentària, regals de reis per a residències i nens/es, etc per conèixer les necessitats del barri. Marina Port Vell va fer-se amb la llista de famílies que té Serveis Socials i aquest any a la Barceloneta els reis ja no són els pares, ni els veïns, els reis són la màfia.

Algunes dades a tenir presents

Les rendes molt altes – del 7,9% al 2012 al 10,7% al 2013- i molt baixes – del 14,9% al 17,8%- s’han incrementat a la ciutat en el darrer any, un fet que “accentua” les desigualtats socials a Barcelona, segons les últimes dades de l’informe de renda familiar disponible corresponent a 2013, presentats el 22 de desembre. La població tradicional de la Barceloneta és una de les més castigades per la crisi, en un barri en què ni els preus, ni els desnonaments han deixat de pujar des de que començà la crisi. Tampoc l’atur, contra el qual han sorgit iniciatives com Proa a la Mar per promoure, entre d’altres, la inserció laboral en el barri marítim. També ha crescut el doble en els últims 3 anys el nombre d’usuaris del banc d’aliments gestionat per Santa Lluïsa de Marillach al barri.

Sonen totes les alarmes

Seria absurd criticar que hi hagi entitats que hagin acceptat la proposta de Marina Port Vell de comprar pollastres, regals de reis etc, així com també compartim la diagnosi feta per arribar a aquesta decisió. La situació és més complexa i més perillosa: la situació d’emergència social és insostenible i ingestionable només des de la “caritat” i solidaritat dels veïns i veïnes. Cal un canvi de model que permeti que les famílies surtin de la situació de necessitat i no que es cronifiquin en ella. El que sí és obligació de l’Ajuntament i de Marina Port Vell és el compliment dels compromisos adquirits: la creació de llocs de treball. Llocs de treball per la gent del barri en condicions dignes.

La situació actual

Davant l’incompliment dels compromisos la situació actual és esperpèntica i pròpia d’una república bananera: Marina Port Vell, vinculada amb blanqueig de capitals de la màfia russa, promet, juntament amb l’Ajuntament, llocs de feina que vindran de la mà de la reforma del Port Vell. Els llocs de feina són a dia d’avui irrisoris i molt lluny dels 900 als que s’havia compromés inicialment i que han anat reduint-se.

Marina Port Vell, al més pur estil de compra de voluntats de la màfia, ve a rentar-se la cara amb les engrunes d’un pastís que es cou als paradissos fiscals, intentant així comprar el favor dels veïns i veïnes del barri, que en una situació de necessitat no veuen que sigui l’administració pública la que satisfa les necessitats, sino un actor privat que treu els diners de paradissos fiscals.

Breu història de la reforma del Port Vell

Al febrer de 2013 s’aprovà el Pla Especial del Port Vell amb els vots de CiU i PP, i amb una forta oposició veïnal pel que es considerava una privatització de l’espai públic i una reforma que beneficia a grans capitals de dubtosa procedència sense cap connexió amb les necessitats del barri i la ciutat.

La lluita veïnal contra la reforma del Port Vell durava des de novembre de 2011, amb denúncies per opacitat, manca de participació, i implicació de grans capitals que transformarien la fisionomia dels barris conlindants.
Durant més d’un any que durà la protesta, l’Ajuntament de CiU passà de negar-la, a veure’s obligat a anunciar la creació d’un cluster naútic (del qual a dia d’avui encara es desconeix la utilitat), i a prometre, juntament amb Port 2000, la creació primer de 900 llocs de feina (en reunió mantiguda amb entitats veïnals) i posteriorment de 400. Cosa que encara a dia d’avui continua afirmant l’alcalde Xavier Trias. L’APB i Marina Port Vell SA, impulsors del projecte passaren de la indiferència a la preocupació.

A l’octubre de 2013 es va conèixer que l’oficina d’Antifrau (a través d’una denúncia anònima) considerava que hi havia indicis de blanqueig de capitals darrere de la reforma del Port Vell. Blanqueig de capitals vinculats a V. Alekperov (Lukoil), L. Fedum, A. Djhaparidze; el primer d’ells considerat un dels oligarques rusos de la anomenada “màfia rusa” (de fet, amb relacions amb algunes de les principals empreses a l’Estat Espanyol de l’operació Mármol Rojo). Totes les grans operacions contra la màfia rusa perpretrades en l’Estat Espanyol (Avispa, Avispa II, Mármol rojo, Troika…) revelen que aquestes organitzacions fan servir Espanya com a país per blanquejar capitals a través de grans entramats d’empreses, moltes d’elles situades en paradisos fiscals. Aquestes operacions també demostren que un dels modus operandi del funcionament d’aquest tipus de màfies és la compra de voluntats. De petita a gran escala.

A l’informe d’Antifrau també es qüestiona que l’actuació del Tinent Alcalde Antoni Vives hagi estat la de vetllar per l’interés públic, o si ha estat més aviat la de vetllar pels interessos de Marina Port Vell.

La responsabilitat de l’Ajuntament és evident, què va aprovar el Pla Especial del Port Vell tot i l’oposició veïnal. Com a mínim, han de garantir que les converses de la dirigència de Marina Port Vell es facin amb transparència i fer seguiment amb la participació de les entitats del barri en la comissió de seguiment del nombre de llocs de treball creats.

No volem caritat, volem redistribució i justícia social. Volem que es deixin de vendre el territori, el que és patrimoni comú i que ens vulguin comprar amb les engrunes del pastís.

homs-vives

 

Anuncis

Un pensament sobre “Les engrunes nadalenques de la Marina del Port Vell a la Barceloneta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s