Conclusions després de l’estudi de l’aprovació inicial del nou planejament urbanístic del barri

Aquest passat diumenge 19 d’octubre, l’AVV de l’Òstia vam fer la sessió d’estudi dels documents de l’aprovació inicial del nou pla urbanístic.

Els planejaments urbanístics segueixen utilitzant un llenguatge hipertecnificat que fan del seu desxiframent una proesa de la voluntat i la intel·ligència col·lectiva. Només amb això ja demostren el poc que els importa la participació real i efectiva.

Les conclusions que volem compartir amb vosaltres:

1) Sobre el procés de participació:

L’aprovació inicial del pla ens ha agafat gairebé per sorpresa.  Creiem que no es pot donar per acabat el procés de participació en el moment que el pla passa a aprovació inicial, la participació ha de donar-se al llarg de totes les fases: diagnòstic, redacció, aprovació inicial i definitiva, i seguiment de l’aplicació del pla. Han aprovat el pla inicialment, ignorant tots els dubtes i punts de desacord evidenciats en l’última reunió del juny i en les esmenes presentades, únicament responent per escrit a les esmenes (però els dubtes segueixen sobre la taula), i sense informar prèviament de quines són les decisions finalment preses, ni de com queden reflectides les propostes veïnals. Als documents que vam llegir diumenge, hi ha un apartat de memòria del procés participatiu, que no inclou les crítiques de fons que fem: és un pla purament de patrimoni arquitectònic, i no té en compte que als edificis hi viu gent, ni les problemàtiques i necessitats dels veïns, etc. Hem de reclamar que en la memòria s’inclogui el conjunt de les nostres esmenes, no només les que resulten menys incòmodes per a l’Ajuntament.
A més, la sessió de participació del juny, convocada com a assemblea oberta per parlar de necessitats veïnals, no es va arribar a celebrar, perquè va irrompre el tema dels veïns afectats dels ponts d’Almirall Cervera. Ara, en la fase d’al·legacions, que sabem per experiència que ja serveix de poc, ens ofereixen “un acompanyament”.

2) Sobre els continguts del pla:

– Bona part del document es dedica a actualitzar en termes de claus urbanístiques coses que ja estan fetes, a refondre en un sol document el planejament urbanístic vigent.
– Es proposa clarament la derogació del pla dels ascensors, una victòria fruit de la lluita veïnal
– S’ha creat la clau urbanística 15bta, per protegir les cases originals de PB+1 i PB+2: no es podran remuntar ni enderrocar.
– S’ha creat la denominació “Conjunt Arquitectònic Especial de la Barceloneta”, o alguna cosa semblant; no sabem en què afecta.
– No s’obrirà el carrer Vicaria fins a la plaça del mercat.
– El solar de la Caseta de Fusta quedaria com a zona verda.
– No diu res de l’edifici de la Marina, ni del solar de Miles, ni del Segle XX.
– No es posa amb l’edificació al front marítim, però tampoc tanca les portes a una futura intervenció a través d’un pla específic

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s