Ha arribat l’hora de revertir la relació de la ciutat amb el Port de Barcelona

La proliferació de plans al voltant del front marítim barceloní va de la mà de diversos escàndols democràtics.

La situació requereix un replantejament a fons de la relació entre Barcelona i l’APB, amb un control i un procés democràtic i ciutadà de les actuacions promogudes al front marítim. La Barceloneta reclama una audiència pública de ciutat com a inici del procés.

De nou, l’opacitat cobreix els plans de l’Ajuntament i l’Autoritat Portuària en el front marítim. L’oficina antifrau i el Banco de España  investiguen la procedència dels diners de Marina Port Vell, pressumptament des de paradisos fiscals, a través d’empreses vinculades a Vagit Alekperov (el magnat rús del petroli CEO de l’empresa Lukoil, ja ubicada al Port de Barcelona, tot i els advertiments del Centre Nacional d’Intel.ligència). A aquest fet, ja per se de prou pes com per aturar les obres i replantejar la normativa d’adjudicació de concessions, es suma la querella admesa a tràmit contra el president de l’APB Sixte Cambra (designat pel govern de Mas) pel contracte d’ajudicació de les obres de Nova Bocana Nord.

La investigació d’Antifrau es centra també en el paper de les administracions públiques en el procés, un paper, que més enllà del punt de vista jurídic, demostra un menyspreu pels mecanismes democràtics que facilitin un control ciutadà sobre les actuacions de l’Autoritat Portuària de Barcelona a la ciutat. La salut democràtica de les actuacions vinculades a l’APB (on el Regidor d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, és vicepresident del consell d’administració) brilla per la seva absència. I ara estem davant d’un nou episodi: el Moll dels Pescadors. S’han sentit diverses veus que parlen de la seva reforma, tot i que a dia d’avui, aquesta associació no ha pogut trobar cap document oficial (més enllà de la reforma aprovada l’abril del 2011). En paral.lel, les obres del Port Vell avancen no sense irregularitats, com ara la creació d’oficines de lloguer no previstes en el projecte inicial en una de les plataformes que es construeixen sobre el mar. Els megaiots ja han començat a ocupar els molls, en una imatge esperpèntica de l’opulència al costat d’un barri en què els veïns pateixen desnonaments cada setmana i creixen les dificultats per arribar a fi de mes entre la població tradicional.

Les notícies aparegudes en relació al Moll de Pescadors fan augmentar les preocupacions veïnals envers al futur de la Barceloneta, un barri assetjat per la pressió dels lobbies turístics que està obligant a marxar als seus veïns i veïnes. Després de la polèmica veïnal envers la reforma del Port Vell que alertava sobre la irregularitat en el procés, es sumen la investigació d’antifrau i la declaració d’Antoni Vives afirmant que coneixia la procedència dels diners. Així mateix, la querella contra Sixte Cambra, la manca d’informació sobre les concessions i els criteris de l’APB per impulsar actuacions al port ciutat es conjuguen amb les informacions aparegudes sobre el Moll dels Pescadors i la vinculació de la reforma del Paral·lel amb l’augment de creuers al Port de Barcelona. Reunint totes aquestes evidències, resulta imprescindible replantejar la relació de l’APB amb la ciutat i la supeditació de l’Ajuntament de Barcelona als interessos privats sorgits dels negocis portuaris.

És per això, que des de l’avv l’òstia exigim un mínim democràtic: transparència de les administracions i rendició de comptes de l’APB i l’Ajuntament de Barcelona. Les entitats veïnals hem demanat participació vinculant que atengués a les necessitats del barri en els últims anys. En la reforma del Port Vell, l’Ajuntament de Trias va reduïr aquesta demanda a dos periodes d’exposició pública del projecte i a formular al·legacions, moltes d’elles desestimades amb quatre fòrmules burocràtiques. Per aquesta raó, ara exigim una audiència pública amb els responsables de l’APB i l’Ajuntament de Barcelona, oberta a tota la ciutadania per rendir comptes i parlar obertament sobre la relació del port amb la ciutat i sobre els mecanisme de decisió i control de les actuacions que el Port promou a Barcelona. Les problemàtiques socials derivades de la pressió dels lobbies turístics, així com la crisi de legitimitat del govern en minoria de Xavier Trias després dels esdeveniments de les últimes setmanes (des d’antifrau, passant per Can Vies) exigeixen, de nou, que els veïns i veïnes reclamem que es vetlli per l’interès general per sobre dels interessos privats. Exigim per tant, una audiència pública i l’opertura d’un procés amb la ciutadania per reformular en termes democràtics la relació de l’APB amb la ciutat. Exigim una audiència pública oberta a tota la ciutadania on Antoni Vives i Sixte Cambra hagin de donar explicacions i lliurar documentació en relació amb les concessions relacionades amb les empreses del Port Vell i Nova Bocana Nord, la protecció del patrimoni del front marítim amenaçat, informació sobre l’estat de les converses en relació amb les actuacions al port ciutat actuals i futures (blau ictine@, Fem Paral·lel); els mecanismes de control democràtic i transparència de l’APB, així com una explicació detallada de la procedència i destí dels diners relacionats amb les actuacions promogudes per l’APB a Barcelona.

Resulta social i econòmicament urgent revertir una situació de vassallatge de la ciutat cap al Port, que obre la porta a les màfies internacionals, i augmenta les desigualtats en els barris del front marítim. Resulta democràticament urgent que es depurin les relacions d’interessos entre l’Ajuntament de Barcelona i l’APB, i això només es pot fer mitjançant el control ciutadà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s