El Segle XX és pel barri: una primera victòria veïnal (però encara queda un tros per arribar a bon port!)

El passat 11 de gener, com estava anunciat, es va fer una ruta per la història de les cooperatives de la Barceloneta, que va servir com a acció per reivindicar d’una vegada per totes El Segle XX per al barri, després que l’edifici de l’antiga cooperativa obrera s’incendiés el 29 de desembre del 2013. Aquest succés ha generat un front comú immediat per part de les entitats i veïns de la Barceloneta, materialitzat en l’adhesió de més de trenta associacions del barri a un comunicat conjunt, que es va fer arribar a la seu del Districte. L’acte del dia 11 va congregar a unes dues-centes persones de totes les edats, enmig d’un clima de lluita i alegria; es van sentir moltes veus diferents: antics socis de la cooperativa El Segle XX, investigadors de la història del moviment cooperativista, un ovacionat poema del Paco Jover, experiències cooperativistes d’altres barris (com La Flor de Maig del Poblenou, Can Batlló de Sants, l’Ateneu Cooperatiu La Base del Poble Sec, Casc Antic per la Gestió Comunitària)… També es va enganxar un mural evocant els valors promoguts per les cooperatives ja des de finals del segle XIX, i un altre mural on els participants van anar escrivint què volien per a l’edifici del Segle XX. Fins i tot un representant de la propietat, la immobiliària Filodomos S.L., es va presentar i va assegurar que feia un any que estaven negociant amb el Districte sobre el destí de l’edifici, mentre la regidora Mercè Homs sempre havia assegurat que no sabia res dels propietaris ni dels seus plans. Però davant del clam de tot tot un barri, ni l’Ajuntament ni la propietat han pogut seguir mirant cap a una altra banda: així, el dia 16 de gener a l’Audiència Pública del Districte, vam demanar resposta als punts del comunicat, i la regidora ha dit que sí. Recordem les reivindicacions:

  • Una investigació exhaustiva, transparent i constrastada per esclarir les causes de l’incendi, cosa que requereix l’accés per part de veïns i de tècnics independents a l’edifici i als informes dels bombers i de la Guàrdia Urbana.
  • El nostre dret a la informació pel que fa a la titularitat d’El Segle XX: l’acta “desapareguda” de dissolució de la cooperativa, el possible litigi en curs sobre la propietat i la quantia per la qual s’ha venut o es vol vendre el patrimoni comú.
  • El compromís ferm i imprescindible per part de l’Ajuntament d’adquirir l’edifici al preu més econòmic possible (i no a preu especulatiu de mercat) i de rehabilitar-lo (o reconstruir-lo en el cas eventual que es determinés la necessitat d’enderrocar-lo) per tal de garantir que torni a complir la seva funció social.
  • La garantia que tant el sòl com l’edifici continuaran tenint la qualificació d’equipament i que en cap cas es considerarà com a equipament un hotel o apartahotel o qualsevol espai de gestió privada i amb ànim de lucre.
  • El compromís definitiu que els usos i la forma jurídica de gestió de l’espai seran decidits pel veïnat a través d’un procés participatiu autoorganitzat. L’Administració hauria de tenir el paper de facilitar els recursos necessaris per dur a terme aquest procés sense condicionar-lo, respectant el dret d’autodeterminació col·lectiva.

Així, el Districte s’ha compromès a complir tots aquests punts. Diuen que l’informe de bombers i Guàrdia Urbana ha dictaminat que les causes de l’incendi van ser fortuïtes, però de moment no hem tingut accés a l’esmentat informe. També diuen que s’asseuran amb la propietat quan aclareixin el litigi que tenen entre ells, però encara no ens han dit qui són; ni tampoc han presentat l’acta de dissolució de la cooperativa per demostrar si són els propietaris legals de l’edifici. Pel que fa al compromís d’adquirir l’edifici, al Ple de l’Ajuntament del passat 23 de gener es va aprovar la proposta d’ERC d’expropiar-lo. Ho valorem com una molt bona notícia. Ara bé, no sabem quina quantitat pagaria l’Ajuntament a la propietat, i no seria legítim que els ho compressin a preu de mercat especulatiu (les expropiacions poden ser molt cares). Per altra banda, recordem que també hi ha un compromís de rehabilitació de l’edifici, cosa que s’ha de traduir en una partida de diners concreta.

En tot cas, hem de tenir clar que tot això no s’hauria aconseguit sense la determinació col·lectiva de tantes entitats i veïns i veïnes del barri, i que de nosaltres depèn que arribi a bon port. Per això, hem continuat fent assemblees obertes sobre El Segle XX. També s’està anant “porta a porta” a explicar la lluita pel Segle XX, i s’han començat a passar unes enquestes per saber quins usos es podrien donar a l’edifici. El proper 1 de març està previst fer una assemblea de barri a l’església de Sant Miquel del Port per seguir avançant en el procés per fer del Segle XX un espai per al barri decidit entre tots. Juntes podem!

Anuncis

Un pensament sobre “El Segle XX és pel barri: una primera victòria veïnal (però encara queda un tros per arribar a bon port!)

  1. Retroenllaç: EL SEGLE XX ÉS PEL BARRI | Blog de l'Assemblea de Ciutat Vella de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s