Ara més que mai, El Segle XX és pel barri! Comunicat davant l’incendi de l’antiga cooperativa de la Barceloneta

Després de l’incendi de l’edifici de l’antiga Cooper Obrera Popular El Segle XX el passat 29 incendi al Segle XXde desembre, una colla de veïns i associacions del barri de la Barceloneta vam fer una reunió d’urgència i vam acordar fer el següent comunicat conjunt. Aquesta és la primera d’una sèrie d’accions per aconseguir, ara més que mai, El Segle XX per al barri. Estem recollint adhesions al comunicat, que farem arribar al Districte de Ciutat Vella. El proper dissabte 11 de gener, tal com havíem anunciat, farem una ruta per la història de les cooperatives de la Barceloneta, començant a les 12h per La Fraternitat (carrer Sant Carles 9) i acabant al Segle XX (carrer Atlàntida, 1-3); l’ocasió ens servirà per fer una acció reivindicativa a l’edifici abandonat a l’especulació durant tants anys, i ara incendiat. Fins aquí hem arribat, no permetrem que el patrimoni cooperatiu, que és de tots i totes, segueixi caient a trossos!

 ***

Barcelona, a 31 de desembre del 2013

Ara més que mai, El Segle XX és pel barri!

El dia 29 de desembre del 2013 cap a les nou del vespre va començar un incendi a l’edifici de l’antiga Cooperativa Obrera Popular El Segle XX de la Barceloneta, al carrer Atlàntida 1-3. El foc, que sortia per les finestres i va afectar la tercera planta, cap a les 22h ja estava controlat pels bombers. Hauria pogut haver-hi una tragèdia, perquè en aquells moments hi havia persones dins l’edifici. Tenim coneixement que almenys des de l’any 2006 hi ha gent que viu a l’immoble abandonat amb el consentiment de la propietat, per tal d’evitar que aquest sigui ocupat pel moviment veïnal, que reclama El Segle XX com a espai d’ús comunitari des de fa més de vint anys (en el PERI de la Barceloneta de 1986 ja estava previst convertir-lo en “centre social-cultural”, promesa que mai es va complir). Reivindiquem El Segle XX perquè al barri hi ha una gran necessitat d’espais d’ús veïnal i perquè aquest edifici, que és patrimoni comú, torni a tenir la funció social amb què va ser construït.

Més enllà de si l’incendi ha estat fortuït o provocat, cosa que s’haurà d’investigar a fons, entenem que el que ha passat és fruit d’una situació de negligència tant per part de la propietat com per part del Districte de Ciutat Vella. Per una banda, la propietat ha deixat l’edifici abandonat i ha especulat amb un patrimoni col·lectiu, del qual s’ha apropiat il·legítimament. Segons el testimoni d’antics socis/es d’El Segle XX, a principis dels anys noranta un grup de cinc socis sobrevinguts a última hora van convocar una assemblea universal de dissolució de la cooperativa i van prometre als assistents que pagarien el deute d’uns 15.000 euros que tenia l’entitat i que l’edifici seria per al barri. Però el que van fer va ser posar-lo en venda: per exemple, el 2010 estava a la venda a Idealista.com per un milió i mig d’euros. Mai ha aparegut l’acta de dissolució de la cooperativa, que fins al dia d’avui es troba “en dissolució”. Segons el Registre de la Propietat, el juny de 2012 la titularitat de l’edifici va passar a mans de la immobiliària FILODOMOS S.L.; això no obstant, hi ha indicis que darrere aquesta empresa hi pot haver alguns dels antics propietaris i que hi ha un litigi entre ells.

D’altra banda, fins ara el Districte ha permès que la propietat no fes el manteniment degut de l’edifici i no ha demostrat voluntat política de comprometre’s amb la reivindicació veïnal pel Segle XX. En aquest sentit, recordem que el reclam d’El Segle XX va ser inclòs en les línies estratègiques del Consell de Barri; que en diverses reunions, entre elles la del 5 de setembre de 2011, així com en audiències públiques i consells de barri, la regidora Mercè Homs es va comprometre a aclarir la situació de la propietat de l’edifici i a fer-ne seguiment. L’Administració hauria d’haver trobat la fórmula per adquirir l’immoble a preu econòmic i no especulatiu; no s’entén per exemple, que no es prioritzés la recuperació d’El Segle XX en el marc del programa de recuperació de sòl per a ús comunitari del Pla de Barris. Fins al dia d’avui, el Districte no ha donat respostes clares i ha permès l’abandonament de l’edifici, fet que implica posar en perill la integritat física de les persones que hi viuen i del conjunt del veïnat.

Davant d’aquests fets, les entitats sotasignants fem les demandes urgents i de mínims següents:

  • Una investigació exhaustiva, transparent i constrastada per esclarir les causes de l’incendi, cosa que requereix l’accés per part de veïns i de tècnics independents a l’edifici i als informes dels bombers i de la Guàrdia Urbana.
  • El nostre dret a la informació pel que fa a la titularitat d’El Segle XX: l’acta “desapareguda” de dissolució de la cooperativa, el possible litigi en curs sobre la propietat i la quantia per la qual s’ha venut o es vol vendre el patrimoni comú.
  • El compromís ferm i imprescindible per part de l’Ajuntament d’adquirir l’edifici al preu més econòmic possible (i no a preu especulatiu de mercat) i de rehabilitar-lo (o reconstruir-lo en el cas eventual que es determinés la necessitat d’enderrocar-lo) per tal de garantir que torni a complir la seva funció social.
  • La garantia que tant el sòl com l’edifici continuaran tenint la qualificació d’equipament i que en cap cas es considerarà com a equipament un hotel o apartahotel o qualsevol espai de gestió privada i amb ànim de lucre.
  • El compromís definitiu que els usos i la forma jurídica de gestió de l’espai seran decidits pel veïnat a través d’un procés participatiu autoorganitzat. L’Administració hauria de tenir el paper de facilitar els recursos necessaris per dur a terme aquest procés sense condicionar-lo, respectant el dret d’autodeterminació col·lectiva.
  • Davant la gravetat dels últims fets i després de tants anys de reivindicació, demanem que s’abordi la qüestió d’El Segle XX de forma prioritària tant al Consell de Barri com a la Comissió de Seguiment del nou pla urbanístic. Finalment, exigim una resposta àgil per part del Districte a tots aquests punts, abans del proper Consell de Barri del mes de febrer.

 

Entitats que s’adhereixen al comunicat:

Associació de Veïns i Veïnes de l’Òstia

Plataforma en Defensa de la Barceloneta

Associació de Veïns de la Barceloneta

Grup de Recerca de la Memòria Cooperativa de la Barceloneta

Associació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta

Associació Barceloneta Alerta

AMPA CEIP Sant Joan Baptista

AMPA CEIP Alexandre Galí

AMPA CEIP Mediterrània

Plataforma CEIP Mediterrània

Coordinadora de Grups Corals de la Barceloneta

Comissió de Festes del carrer Pescadors

Comissió de Festes de la Barceloneta

Diables de la Barceloneta

Geganters de la Barceloneta

Cooperativa de Consum La Sardineta

Associació Cultural La Professional

Associació Cultural Casa de la Barceloneta 1761

Grup de veïnes de la Barceloneta

Associació Gent Dinàmica

Associació d’Exalumnes de l’Escola d’Adults

GAMAR

Banc del Temps de la Barceloneta

Fundació Desenvolupament Comunitari

Coral Barceloneta Gentil

Església Evangèlica Baptista de la Barceloneta

Parròquia Sant Miquel del Port

Xarxa Veïnal de Ciutat Vella

 

 

Anuncis

3 pensaments sobre “Ara més que mai, El Segle XX és pel barri! Comunicat davant l’incendi de l’antiga cooperativa de la Barceloneta

  1. Retroenllaç: rutescooperatives

  2. Retroenllaç: Barceloneta, cooperativa i rebel | rutescooperatives

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s