L’incendi de l’edifici del Segle XX no pot quedar impune

foto 4

Ahir 29 de desembre cap a les nou del vespre l’edifici de l’antiga cooperativa El Segle XX va patir un incendi.

L’edifici està abandonat des de fa més de vint anys, i des de llavors que el moviment veïnal de la Barceloneta el reclama com a equipament comunitari. L’incendi s’ha produït una setmana després que s’anunciés la seva ocupació pel proper dissabte 11 de gener davant la inoperància de les administracions públiques a l’hora de dotar l’edifici d’un ús social.

L’Avv l’Òstia vam conèixer els fets gràcies als veïns que viuen davant de l’edifici. A hores d’ara desconeixem les causes de l’incendi, però no deixa de resultar-nos inquietant, perquè el que sí que coneixem és la història recent i passada d’aquesta cooperativa.
El passat 22 de desembre, davant la passivitat del Districte respecte el patrimoni cooperatiu, vam anunciar l’ocupació de l’edifici, abandonat des de mitjans dels anys vuitanta. Fa més de sis anys que des de l’Avv l’Òstia es va engegar una campanya per recuperar l’edifici i el seu esperit cooperatista per al barri de la Barceloneta. Els diferents governs del Districte han fet promeses que mai no han complert per tal d’esclarir la situació de l’edifici. L’antiga cooperativa va passar a mans privades en circumstàncies fosques als anys 90. El seu estat d’abandonament és inadmissible en un barri com La Barceloneta, assetjat per l’especulació encara en temps de crisi, i amb una manca d’espais comunitaris flagrant per una ciutat com Barcelona.
Des de l’Avv l’Òstia s’havia reclamat que la recuperació de l’edifici entrés dins del Pla de Barris de la Barceloneta engegat al 2008. Va estar el mateix Pla de Barris el que va finançar un projecte de recuperació de la memòria cooperativa del barri de la Barceloneta, que va tenir com a eixos centrals la cooperativa del Siglo XX i la de la Fraternitat.

L’Avv l’Òstia considerem l’incendi com un fet dramàtic i alarmant, la causa del qual no pot quedar sense aclarir. El barri de la Barceloneta no es pot permetre la pèrdua d’un espai de memòria com és l’antiga cooperativa, que ha d’esdevenir un espai de barri. Davant l’escàndol que suposa aquest incendi, i l’ “estranya coincidència” que es produís després d’anunciar la seva ocupació, volem:

Una investigació a fons sobre les causes de l’incendi, no podem permetre’ns que fets com aquests quedin impunes.
Que l’incendi no es faci servir com a excusa per enderrocar l’edifici i canviar els seus usos beneficiant als especuladors.
– Una resposta per part del Districte al fet que no hagi actuat per recuperar aquest edifici per al barri, cosa que ha donat lloc a l’incendi d’ahir a la nit. Els responsables polítics del Districte han d’actuar de manera ferma per restituir aquest espai al barri.
– Esclarir els fets que han permès que l’edifici passés a mans privades.
Un compromís per part del Districte que serà el veïnat de la Barceloneta qui decidirà sobre el futur de l’edifici.

foto 3

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s