Pla d'(Ab)Usos de Ciutat Vella

plad'abusosEl passat 24 d’abril es va presentar al centre cívic del convent de Sant Agustí la modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella. Ja està aprovat provisionalment, i des de la seva publicació al BOPB tenim 45 dies per fer al·legacions.

Aquí podeu escoltar un tall de la intervenció de la regidora i una intervenció d’un company en l’acte del passat 24 d’abril:

AUD-20130424-WA0002

AUD-20130424-WA0003

El proper dimecres 8 de maig a les 19.45h al Casal de barri del Forat de la Vergonya (c/ Sant Pere Més Baix, 70) hi ha un acte de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella per informar-nos plegats de com ens afecta el Pla d'(Ab)Usos i per emprendre accions conjuntes. Us esperem! Esdeveniment al Facebook

En aquest link podeu llegir i descarregar-vos el document complet de la modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella.

També trobareu el manifest contra la modificació del Pla d’Usos de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella (estem recollint signatures), i un fulletó explicatiu introductori sobre què és el Pla d’Usos

D’entrada hem de dir que, a diferència de l’anterior Pla d’Usos, la participació veïnal ha brillat per la seva absència, i l’única veu que l’Ajuntament sembla escoltar és la del lobby hoteler. No hi ha hagut ni una reunió amb veïns; ens agradaria saber quantes n’hi ha hagut amb empresaris hotelers. Està clar per a quins interessos governa CIU; per descomptat, no per als interessos dels 328.600 barcelonins que són pobres (i les estadístiques es queden curtes). Empresaris de primera, ciutadans de segona. Quan el 28 de febrer El Periódico va publicar una notícia sobre la modificació del Pla d’Usos, la regidora Mercè Homs va afirmar que no s’estava modificant res; com en el cas de les obres de la reforma del Port Vell, nega les evidències i fa que la política de fets consumats de l’administració prengui un caràcter cínic.

Avancem unes pinzellades sobre la modificació del Pla d’Usos. Bàsicament desregula i obre la veda a la proliferació d’hotels, apartaments turístics i terrasses, en un districte ja hipersaturat per la indústria turística. Recordem que un pis que és transformat en apartament turístic és un habitatge que perd la seva funció social per passar a ser un negoci. Estem fartes que especulin amb les nostres vides!

Segons l’Ajuntament, no es donaran més llicències per a pisos turístics a Ciutat Vella, però sí en altres districtes. En altres barris com el Poble Sec o l’Eixample ja havien començat a notar l’augment de pisos turístics des que s’establí la moratòria de llicències amb l’anterior Pla d’Usos. En un termini de sis anys els apartaments turístics de Ciutat Vella hauran d’estar centralitzats en edificis amb ús únicament turístic. Aquesta mesura evitaria tenir pisos turístics en escales de veïns (si fessin tancar els que hi ha ara), però com que no hi ha tants edificis buits, és de preveure una escalada molt greu del mòbbing.

Pel que fa als hotels, està previst obrir-ne en edificis amb valor històric-patrimonial (sobretot els de categoria B i C). Així edificis que avui tenen un ús públic, com La Facultat de Nàutica o el Palau de Mar, podrien acabar sent hotels.

Finalment, segons l’Ajuntament la Barceloneta és Zona No Saturada (?!), així que obren la veda per a més bars i restaurants amb terrasses, amb la privatització de l’espai públic que això comporta.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s