Memòria Cooperativa de la Barceloneta, presentació de la recerca el 20 de desembre

 

 

 

 

 

Arrenquem de l’oblit la història de les cooperatives obreres del barri

En la quarta i última sessió del cicle de xerrades-debat: “La Barceloneta: quatre relats d’un barri amenaçat”, us convidem a repassar el passat del moviment cooperatiu al barri i la recuperació de la memòria cooperativa de la Barceloneta.

Us esperem aquest proper dijous 20 de desembre a les 19:00h a la Casa de la Barceloneta 1761 (C/Sant Carles, 6).

Aquí l’esdeveniment al Facebook: LINK

Tot i la importància que les cooperatives obreres de consum van arribar a tenir en la vida social del barri des de les darreries del segle XIX, avui ben pocs saben que l’emblemàtic edifici de la biblioteca La Fraternitat i que l’immoble abandonat d’El Segle XX foren aixecats gràcies a l’esforç mancomunat de generacions de veïns i veïnes, o que al passeig hi havia el Centre Cooperatiu de Pescadors i La Modèstia, entre d’altres. Menys se sap encara que les cooperatives van suposar una experiència d’autogestió col·lectiva de les necessitats comunes. Les “cumpratives” resolien el consum domèstic, gràcies a les compres a l’engròs, que estalviava els intermediaris i generava uns excedents. Aquests beneficis, que al principi es repartien individualment entre els socis, es van anar destinant cada cop més a fons col·lectius de previsió per malaltia, accident, vellesa o mort. També emprengueren projectes intercooperatius per a la producció i proveïment de certs articles, i amb el temps s’embarcaren en iniciatives de salut, educació i habitatge cooperatius.

A més, aquestes societats proletàries van ser espais de trobada i de lleure, i motors culturals entusiastes, que promogueren la música, el teatre, la literatura, l’ensenyament i l’excursionisme, sense oblidar-nos de la seva estreta vinculació amb els Cors, així com dels vincles amb la miríada de casinos, ateneus, sindicats i altres  entitats obreres que poblaven el barri durant les primeres dècades del segle XX. Tot i que de manera desigual, eren habituals els gestos de socors i de solidaritat per part de les societats cooperatives cap a pescadors ofegats, obrers en vaga, represaliats polítics o cap als més desafavorits. Més enllà del barri, les cooperatives de la Barceloneta formaven part del puixant moviment cooperatista català i internacional, i algunes participaren activament en els seus òrgans federats, mentre que d’altres mantingueren un perfil més local.

En certa manera, el cooperativisme fou una aposta que aspirava a deixar enrere el capitalisme. Aquesta dimensió emancipatòria, així com el funcionament democràtic i autònom de les cooperatives, foren del tot suprimits sota la dictadura franquista, que les enquadrà en el Sindicato Vertical. Tot i alguns esforços per mantenir vives aquestes societats d’ajuda mútua, La Fraternitat, El Segle XX i la Cooperativa de Pescadors anaren esllanguint-se al llarg del règim, i arribaren a la transició com una rèmora d’un passat colgat per l’oblit, fins a ser dissoltes en aigües poc clares.

Avui, la memòria cooperativa de la Barceloneta s’està recuperant gràcies a l’abundant documentació conservada a l’Arxiu Popular de la Barceloneta, recopil·lat durant anys per Paco López Tey, i que avui és consultable a l’Arxiu de Ciutat Vella, i també gràcies als testimonis de veïns i veïnes que  recorden vivències de les cooperatives del barri, i que en són la memòria viva.

Més enllà de fer un exercici de memòria històrica, se’ns presenta una memòria del futur: la pràctica de la cooperació ens brinda una eina poderosa per afrontar un present de vides retallades i per construir un futur compartit. De fet, avui ja ens trobem davant d’un esclat incipient de cooperatives de tota mena (consum, producció, treball associat, habitatge, energia, crèdit…), i fins i tot s’estan tirant endavant projectes de barris cooperatius. A la Barceloneta, de moment, tenim el grup de consum La Sardineta i alguna petita cooperativa de treball; i tenim, també, l’edifici de la Cooperativa Obrera Popular El Segle XX, que espera a ser recuperat com a patrimoni col·lectiu del barri. I això només acaba de començar…

Organitza:

Grup de Recerca de la Memòria Cooperativa de la Barceloneta
AVV L’Òstia

Anuncis

Un pensament sobre “Memòria Cooperativa de la Barceloneta, presentació de la recerca el 20 de desembre

 1. Estic fent l’arbre de la familia i per part del meu pare eren de la Barceloneta, la mare del meu besavi es deia Irene Armengol i Roca i el seu germà Mariano Armengol i Roca i crec que vivien a la plaça de braus del Torin.
  Podrien informarme ahont conseguir informació de dates de naixement, nom de pares, etc.
  La web m’ha agradat molt, soc barcelonina, per ho la Barceloneta la conec molt poc, sols d’anar a la platja i els merenderos a la platja (que ja no hi son)
  Moltes gracies i Feliç any 2013
  Montserrat

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s