Escrit al diari del barri, setembre 2012

Resposta a la carta de la regidora valorant un any del seu govern

La regidora Mercè Homs i el conseller de barri Pol Avinyó han fet arribar a les entitats un balanç del primer any del seu govern a la Barceloneta. No podem deixar de dir que les valoracions autocomplaents i unilaterals no calen, mentre alhora no es reconeix que moltes coses s’han fet o estan sobre la taula per pura iniciativa i pressió veïnals. Tampoc fan cap esment a la situació d’empobriment i exclusió social creixents que afronta un barri popular com la Barceloneta, travessada per l’atur i les retallades, qüestió que hauria de ser prioritària en els moments que vivim.
Algunes de les actuacions de què es feliciten són simplement compromisos de la legislatura anterior, pressupostades en el Pla de Barris (2008-2012), com la restauració de les fonts de la Barceloneta i de Carmen Amaya o la cobertura de les pistes de la Maquinista.
Pel que fa a “l’equipament infantil d’Andrea Dòria”, el que el barri necessita i demana és una escola bressol municipal amb places assequibles i beques per a les famílies, i no una mena de ludoteca aparca-nens gestionada per una empresa privada, la mateixa que porta el Centre Cívic.
Pel que fa a la reforma del Port Vell, resulta inquietant que el màxim càrrec polític del Districte no estigui al corrent de les actuacions que es fan. Us remetem per a més informació a una entrevista del periòdic Masala a la regidora. Recordem només que Mercè Homs va afirmar el novembre del 2011 no conèixer el projecte de fer una marina de luxe, mentre el seu company de partit Antoni Vives, que forma part del consell d’administració del Port, ho sabia perfectament. Homs també afirma que no coneix la primera i segona fase del pla mestre de reforma del Port Vell, que correspon a les obres començades fa mesos, quan encara no hi havia absolutament res aprovat per l’Ajuntament.
Per últim, no fan cap referència al nou pla urbanístic de la Barceloneta o Text Refós, que ja han anunciat als mitjans mentre els veïns encara no hem rebut cap mena d’informació. Ara fa un any que la regidora es va comprometre a informar-nos i encara esperem resposta. A més, des d’abans de les eleccions municipals, les entitats del barri reclamen una comissió de seguiment de la redacció del nou pla, demanda que CIU es va comprometre a assumir.


Europa crida l’atenció de l’Ajuntament de Barcelona sobre la reforma del Port Vell

Gràcies al treball de la Plataforma Defensem el Port Vell i a les protestes ciutadanes, la polèmica sobre la reforma del Port Vell ha arribat a la Unió Europea.
La Comissió Europea ha advertit que cal un estudi d’impacte mediambiental vinculant, com indica la Directiva Europea del Consell 85/337/CEE i la Llei 197/30, i ha recordat que les administracions públiques implicades han de comptar amb la participació ciutadana.
Cal recordar que el primer projecte presentat per l’Autoritat del Port de Barcelona (APB) i Salamanca Investment – que el Regidor d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, coneixia – no comptava amb cap tipus d’estudi d’impacte social i ambiental.
La Comissió Europea ha advertit a l’Ajuntament de Barcelona que haurà de tenir en compte l’opinió dels veïns/es en relació al projecte de reforma del Port Vell. El toc d’atenció de la Comissió Europea a l’Ajuntament és una mostra més que la mobilització ciutadana ha posat en evidència la falta de transparència que existeix al voltant del projecte de reforma del Port Vell.

Altres coses aconseguides per la mobilització ciutadana
Al mes de juliol, l’Ajuntament va anunciar l’aprovació inicial del Pla Especial del Port Vell, que es troba en exposició pública actualment. Aquest s’ha vist obligat a deixar-lo en exposició pública més temps del que solen estar-ho els projectes que vénen de l’APB.
L´Ajuntament ha habilitat també uns espais de consulta del projecte al barri. Aquest projecte, cal no oblidar-ho, havia estat cuidadosament apartat de la llum pública fins que la mobilització ciutadana el va denunciar i va demanar que s’introduissin certs canvis, dels quals s’han incorporat:

  • L’eliminació de la construcció d’una plataforma sobre el mar per allotjar-hi un restaurant de luxe de 600m2.
  • La reducció de les dimensions de la tanca de seguretat, d’1m80 a, com a màxim, la mida de la tanca actual.

Per això, la Plataforma Defensem el Port Vell creu que és imprescindible continuar treballant en la línia actual. Els resultats aconseguits són una demostració que sense mobilització ciutadana no és possible democratitzar els processos urbanístics i els projectes que impulsa l’APB.
No obstant això, alguns dels canvis introduïts responen a un intent de maquillatge per part de l’APB i a una voluntat per part de l’Ajuntament d’evitar que la seva imatge sofreixi un desgast per aquest projecte, del que pretenien obtenir únicament beneficis econòmics.

Properes actuacions
La Plataforma Defensem el Port Vell continuarà treballant en diferents línies aquesta tardor, destaquen:

  • La retirada de la proposta actual de reforma del Port vell
  • La defensa i potenciació de la maritimitat de Barcelona a través de l’espai Maritimidad en Red (que es presentarà a finals d’any)
  • La pressió per fer que el control sobre el port ciutadà s’exerceixi des de la ciutat, per part de l’Ajuntament de Barcelona i els veïns de la ciutat, i no des de l’APB, com passa actualment.

Més informació: http://defensemportvell.wordpress.com

Festa Major de la Barceloneta (del 22 al 30 de setembre de 2012)

La Comissió de Festes del Carrer Pescadors celebra com cada any la Festa Major engalanant el carrer i omplint-lo d’activitats entranyables per a petits i grans. El programa és:
– dissabte 22: 22h pregó inaugural / 22.30h ball amb l’orquestra Odisea
– diumenge 23: 12.30h sardinada popular / 22h ball amb l’orquestra Odisea
– dilluns 24: 16h tarda amb l’Emilia, cançons amb LLum i Muna / 20.30h coral Barceloneta Gentil / 22h pel·lícula
– dimarts 25: 18h berenar infantil, espectacle infantil de màgia / 22h espectacle: “Breu teatre estratègic”
– dimecres 26: 18h berenar infantil, espectacle infantil de titelles / 22h espectacle “Gorka”
– dijous 27: 18h berenar infantil, espectacle infantil de pallassos / 20.30h hiphop amb Poker d’Asos / 22h espectacle de revista musical
– divendres 28: xocolatada / 22h ball amb l’orquestra Odissea
– dissabte 29: 11h concurs d’allioli / 13h botifarrada popular amb allioli / 17h “Memòria cooperativa de la Barceloneta”: presentació de la recerca sobre les cooperatives obreres del barri / 22-30h: ball amb l’orquestra Odisea
– diumenge 30: 18.30h ball amb Boris Michael / espectacle musical amb “Compartir Dóna Gustet”

El grup de consum La Sardineta també està organitzant activitats al carrer Comte de Santa Clara entre C/ Sant Carles i C/ Escuders amb la col·laboració de la Biblioteca La Fraternitat. Les activitats seran el divendres i el dissabte 28 i 29 de setembre.
(Properament es publicarà el programa d’activitats)

Ens trobaràs a:
cada dimarts a les 20h assemblea al carrer Pescadors, 49
http://www.labarcelonetarebel.org
pdefensabarceloneta@yahoo.es
facebook.com/labarcelonetarebel

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s