Escrit al diari del barri. Agost.

Cadena humana i sardinada per defensar el Port Vell

La Plataforma Defensem el Port Vell es va constituir el passat mes de maig, amb l’objectiu de fer front a l’actual reforma del Port Vell. Aquesta reforma pretén privatitzar un espai ciutadà, per convertir-lo en un garatge per a megaiots de luxe, sense tenir en compte l’entorn social del Port.

La Plataforma es va presentar en una roda de premsa el 6 de juny i posteriorment, es va organitzar una xerrada sobre “la maritimitat de Barcelona” a la Facultat de Nàutica on vam poder aprofundir sobre la pèrdua del nostre patrimoni històric i de la cultura marítima de la ciutat. Aquesta pèrdua és un dels motius pels quals ens oposem a aquesta reforma.

L’acció pública més important es va realitzar el dissabte 21 de juliol amb una cadena humana i sardinada per mostrar el nostre rebuig col.lectiu a aquest model de Port tancat i excloent. Aquesta acció volia fer visible no només al barri sinó també a la ciutat, l’actual estat de les reformes del Port Vell i denunciar el tancament amb punts de control de seguretat i tanques de seguretat, que es col·locaran un cop acabades les obres.

A la cadena humana van participar més de 600 persones, veïns i veïnes de la Barceloneta i d’altres barris i entitats de la ciutat, l’ambient festiu va acompanyar l’activitat amb la batucada i entre totes i tots vam “abraçar” el Moll de Sota-Muralla fins al Moll d’Espanya. Defensem que un altre model de Port és possible i necessari a la Barceloneta, on ens preocupen especialment l’encariment del preu de l’habitatge i del comerç local que comporten aquest tipus de projectes especulatius.

Un cop acabada la cadena humana, vam arribar fins a la Plaça de la Barceloneta on vam poder gaudir d’una sardinada amb la col·laboració de les sardines dels pescadors del barri i tomàquets de pagesos del Baix Llobregat que ens els van oferir com a mostra de suport de la Plataforma Aturem Eurovegas. Ambdues Plataformes veiem que la lluita és comú per un model de ciutat que no sigui especulatiu i excloent de la gent que hi vivim.

La cadena humana i la sardinada han estat dos activitats que han servit per tancar el treball de la Plataforma abans de l’estiu, tornarem al mes de setembre amb reunions cada 15 dies, us convidem a participar-hi per defensar un espai public tan emblemàtic com és el Port Vell.

Per més informació, podeu visitar: http://defensemportvell.wordpress.com/

Recollida de signatures per la ILP de la dació en pagament i torneig de ping-pong

El diumenge 22 de juliol a la Plaça del Mercat es va organitzar un torneig de ping-pong per a la recollida de signatures per a la Iniciativa Legislativa Popular de la dació en pagament, contra els desnonaments i el lloguer social. Hi van participar 28 persones de diferents edats i es van recollir al voltant de 80 signatures.

Si encara no has signat i vols fer-ho, truca al 616184105 o a partir de setembre els dimarts i dijous a l’AVV L’Òstia, (c/Pescadors 49) de 18:00 a 20:00 hores.

 

Un altre pla urbanístic sense els veïns?

El passat 9 de juliol l’AVV l’Òstia vam adreçar una carta a la regidora del Districte de Ciutat Vella Mercè Homs, demanant-li informació sobre el nou pla urbanístic de la Barceloneta, anomenat PERI o Text Refós, després que ens arribés pels mitjans de comunicació que el nou planejament està en procés de redacció.

Com a veïns tenim dret a ser informats i a poder participar i decidir sobre les actuacions que afecten el nostre barri. La regidora, a la reunió que vam tenir amb ella el setembre del 2011, es va comprometre a informar-nos a l’octubre sobre l’estat de la redacció del nou pla urbanístic i el paquet de documents amb què compta l’equip redactor. Gairebé fa un any que esperem resposta.

Així que hem hagut de tornar a recordar al Districte que aquesta entitat, juntament amb altres entitats del barri, reclama una comissió de seguiment de la redacció del pla, proposta que ja va ser presentada abans de les eleccions municipals. La participació no té sentit si no podem participar des del principi, quan el planejament que ens afectarà encara s’està elaborant; una participació real no es pot limitar a presentar al·legacions quan gairebé ja està tot “dat i beneït”. És per això que demanem un seguiment del pla des d’un bon principi: més val prevenir que curar.

Sembla que el nou pla urbanístic pretén refondre (per això es diu Text Refós) els anteriors planejaments urbanístics vigents al barri, que són bàsicament el PERI i el “pla dels ascensors”. Aquest últim, que gràcies a la lluita veïnal es va acabar demostrant un despropòsit, està políticament parat però legalment vigent. Aquest pla, recordem-ho, implicava l’enderroc d’edificis per a fer lloc als forats d’ascensor i no era voluntari. A més, ens preocupa com enfocarà el Districte regit per Mercè Homs un nou pla urbanístic per al barri, quan la primera intervenció urbanística que han volgut fer és un Port Vell de luxe al servei dels milionaris, mentre la gran majoria ens veiem cada dia més precaris. En benefici de qui deuen estar pensant el nou pla urbanístic? Davant d’aquest panorama, és crucial que fem front comú perquè no es facin plans sense els veïns. Perquè els veïns no som mercaderia en mans d’especuladors i milionaris!

 

Llei òmnibus o amnistia pels apartaments turístics

La Generalitat els legalitzarà de gratis quant fins ara eren il·legals

Al diari El País, el 13 de juliol de 2011, vam llegir el següent: “Apartur, la Asociación de Apartamentos Turísticos de Barcelona, sol·licitarà a l’Ajuntament que flexibilitzi el Pla d’Usos de Ciutat Vella per demanar més llicències per obrir nous apartaments turístics. També reivindica categoritzar-los per oferir millor servei i atreure més usuaris”.

Casualitat o no, onze mesos desprès, el 28 de juny de 2012 la Generalitat anuncia que obre el termini per a enregistrar i regularitzar els apartaments turístics. Per organitzar millor aquesta oferta, categoritzar-la i promocionar-la, la divideix entre apartaments turístics (tots junts en un mateix edifici) i habitatges turístics (entre els habitatges d’una comunitat de veïns), i així poder acabar amb la il·legalitat d’aquest sector.

Aquesta nova regulació serà aplicable a través del Pla d’Usos de Ciutat Vella.

Primer, la Generalitat fa cas a Apartur que sempre ha demanat més apartaments turístics per Barcelona i ha considerat que els problemes que causen al veïnat no son reals o senzillament son mínims.

Segon, ens colen una altra categoria, la d’habitatge turístic, referida a aquells pisos que es troben entre els del veïnat, els quals es lloguen als turistes de forma totalment il·legal.

Tercer, per fer això caldrà canviar el vigent Pla d’Usos de Ciutat Vella, que actualment no permet donar llicències d’apartaments turístics, donat que ja tenim més del 30 % d’aquests tipus d’apartaments de tota Barcelona, sense comptar els il·legals.

Perquè aquesta normativa? La Generalitat diu per acabar amb la il·legalitat del sector d’apartaments turístics.  En realitat es tracta d‘amnistia ­-nosaltres afegiríem, amnistia turística. Igual que es va fer recentment amb l’amnistia fiscal per a regularitzar els defraudadors.

Aquesta normativa s’aplicarà per decret o Llei òmnibus, sense necessitat de sol·licitar ni presentar cap llicència, només caldrà comunicar a l’Ajuntament on son el pisos i començar a pagar la taxa turística de 0,75 € la nit. Els propietaris n’han de tenir la cèdula d’habitabilitat i un telèfon permanent d’atenció al client. I para de comptar.

Cal recordar que això de vendre i revendre pisos només amb un telèfon mòbil va provocar al 2010 que la pròpia Generalitat digues prou, obligant als que és dedicaven a vendre pisos a tenir una assegurança de responsabilitat civil, establiment obert al públic, formació acadèmica i una garantia de seixanta mil euros. Tot això perquè consideraven que amb el boom immobiliari tothom es dedicava a vendre pisos sense cap control. Així ens va anar amb la crisi immobiliària.

Doncs ara volen implantar la mateixa formula de descontrol: llogar pisos turístics amb un telèfon mòbil a les mans i pagar la taxa de 0,75€ per nit, sense cap llicència. Com diu la directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, “serà una comunicació senzilla amb dades de l’habitatge i no té més tràmit”, referint-se a aquesta nova regulació pels apartaments turístics.

Va costar molt al teixit associatiu veïnal tenir un Pla d’Usos que posés límit als apartaments turístics, per tant, volem que se’ns consulti abans d’aplicar “per decret” una normativa que només enriquirà els empresaris turístics.

Les conseqüències les paguem i les pagarem encara més els veïns. Ens expulsen dels nostres pisos per desprès fer un apartament turístic, pujant-nos els lloguers a uns preus que no podem pagar o patint mobbing, sense tenir cap alternativa de reallotjament ni vivenda social i veient com entre les nostres comunitats hi han mes turistes que veïns. A això cal afegir els canvis en el consum bàsic com anar a fer la compra, en l’encariment del preus, el tancament de les botigues, preus dels locals comercials desorbitats, etc. A part de les molèsties i sorolls insuportables per a molts que fa que les persones, la gent gran especialment, es tanqui a casa perquè se senten insegurs.

Quedar clar que des de la Barceloneta ens mobilitzarem en contra d’aquesta regulació perquè tenim dret a decidir sobre quin barri volem i a viure en el nostre barri amb totes les garanties de qualitat de vida.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s