Defensem el Port Vell

La Plataforma Defensem el Port Vell ja té manifest. I també recullen adhesions defensemportvell@gmail.com

La Plataforma Defensem el Port Vell ha estat creada aquest mes de maig per veïns i veïnes de la Barceloneta i altres barris de la ciutat de Barcelona per plantar cara al nou projecte especulatiu de la reforma del Port Vell, ampliació i privatització del Moll d’Espanya.

Aquest projecte fa visible de nou l’obstinació per promoure un model de ciutat excloent i privatitzat només a l’abast d’alguns super-rics. En aquesta part de la ciutat coneixem molt bé les problemàtiques vinculades a l’especulació urbanística i a la privatització de l’espai públic com va ésser per exemple la construcció de l’hotel Vela o del Complex Comercial del Maremàgnum ben a prop a les immediacions del Port Vell. Aquest nou projecte implicarà nous impactes socials no només al barri sinó a la ciutat en clar detriment de la cultura marítima i del nostre dret a la ciutat.

Aquesta reforma no aposta per una cultura de sostenibilitat de la nostra ciutat. Les iniciatives i projectes a les ciutats han de preveure no només el benefici econòmic, sinó també l’impacte social i mediambiental que suposa per les persones que hi vivim.

És en aquest context que la Plataforma en Defensa del Port Vell estableix els seus principis fundacionals per fer front a aquesta nova envestida contra els nostres drets.

  • Defensem la no privatització de l’espai públic, per això declarem la nostra ferma oposició a l’ampliació del Moll d’Espanya i l’afectació de la part Nord del Moll de Pescadors. Volem un Port ciutadà, un espai de gaudiment per a tots els qui vivim a la ciutat. Un espai on poder gaudir de la cultura marítima que és part del nostre patrimoni històric i social.
  • Ens oposem a la construcció de barreres com les que implicaran la definició de part d’aquest espai com a zona d’alta seguretat, així com la construcció del mur que preveu el projecte al Moll d’Espanya que suposaria l’anul·lació de l’horitzó de la Barceloneta i el Gòtic llevant.
  • L’impacte social i ambiental d’aquest projecte que pretén convertir el Port Vell en el garatge dels super-iots de luxe és un altre dels principis que fonamenta la nostra clara oposició.

L’augment dels preus de l’habitatge fruit d’aquesta nova inversió especulativa, produirà una nova expulsió de veïns i veïnes que no podran pagar els preus del lloguer al barri, com la que ja està patint la Barceloneta i altres barris de Ciutat Vella a través de la multiplicació de pisos turístics. Alhora, la substitució d’amarradors de vaixells de pesca per amarradors de grans iots implicarà l’arraconament de la pesca al Port Vell i l’amenaça de la seva desaparició en detriment de la sobirania alimentària de la ciutat. L’abandonament progressiu que ha patit la pesca artesanal a la ciutat de Barcelona, respectuosa amb el seu medi natural, i la importància d’articular-se amb associacions/cooperatives de consumidors/es responsables que donin suport a aquest model encara viu que es troba en vies d’extinció, també es veu afectat per aquesta intervenció. Es fa evident la necessitat imperiosa d’una avaluació ambiental rigorosa i independent sobre aquest projecte.

Així mateix, volem denunciar la vulneració del dret d’accés a la informació per part de les persones i entitats afectades, que fins i tot i sol·licitant-ho no han pogut accedir a la totalitat del projecte. En tot aquest procés l’Autoritat Portuària ha actuat de forma poc transparent, impedint la suposada informació pública del projecte. Exigim transparència i participació del veïnat en aquest en una actuació que afectarà clarament la relació de Barcelona amb el mar.

Actualment en formen part l‘avv l’Òstiaavv Casc Anticavv Gòtic, Plataforma en Defensa de la Barceloneta, la FAVBArquitectes sense Fronteres, Aliança per a la Sobirania Alimentària de CatalunyaObservatorio Metropolitano de BarcelonaSOS MonumentsEcologistes en Acció, amarristes del Port Vell i veïns de Barcelona.

Anuncis

Un pensament sobre “Defensem el Port Vell

  1. M’adhereixo a la protesta contra una altra agressió contra Ciutat Vella, contra una nova cessió al món dels rics estrangers, contra una altra retallada en el nostre barri.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s