La paret torna a brollar

MÉS ENLLÀ DE GRÀCIA | CIUTAT VELLA

La Font de la Barceloneta, construïda el 1830, obre l’aixeta després de més de 30 anys d’inactivitat

L’Associació de Veïns de l’Òstia impulsa la recuperació del doble sortidor

LAIA MESTRE
BARCELONA«¡Ja surt aigua!, ¡ja surt aigua!», exclamen alguns veïns de la Barceloneta. I és que, després de més de 30 anys d’inactivitat, la Font de la Barceloneta (Baluard, 32), torna a rajar. Les seves dues aixetes (detall curiós en una font centenària, que justifica el gran i necessari ús d’abans) tornen a banyar les pedres de la discreta font encastada en una paret amb vistes al mercat del barri marítim.

 

zoomReestrena 8 La font del carrer de Baluard, acabada de recuperar.

Reestrena 8 La font del carrer de Baluard, acabada de recuperar. FERRAN NADEU

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF

Informació publicada en lapágina 48 de la secció deDistritos de l’edició impresa del dia 23 de maig de 2012VEURE ARXIU (.PDF)

Diumenge passat es va celebrar la inauguració d’aquest element característic de la història de la Barceloneta, que va ser construït el 1830 amb pedres procedents de la pedrera de Montjuïc. Mig centenar de veïns van seguir l’acte amb emoció, especialment els que encara recorden la font en ple funcionament. Entre els més emocionats hi ha Francesca Raya, que va néixer al mateix carrer de Baluard. «Quan jo tenia 12 anys -explica-,comprava enciam al mercat, el rentava en aquesta font i me’l menjava a la plaça de Sant Miquel, que ara és la de la BarcelonetaEm vaig posar contenta quan vaig saber que es restauraria, perquè és una cosa típica, de tota la vida».

La de la Barceloneta era la segona font pública d’aigua potable del barri. Una entitat bancària la va tapar amb un vidre, i així es va mantenir oculta i inservible durant anys. María del Pino, de l’Associació de Veïns de l’Òstia (com també s’anomena el barri de la Barceloneta), explica que fa dos anys els veïns van escriure una carta a l’ajuntament perquè traguessin l’antiestètic vidre del davant de la font. Després, els veïns van contactar amb l’Institut de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida, que la va restaurar a través del programa Petits Paisatges.

Tot i així, la restauració no ha estat completa. Els dos capçals que decoraven les aixetes no es construiran fins que no es tingui constància oficial de com eren originàriament. Per aconseguir-ho, s’ha fet una crida perquè els veïns busquin i portin fotos antigues que documentin l’aspecte original de les dues aixetes. «He buscat fotos per tota la ciutat, però no hi ha hagut sort. Sembla que una senyora té una fotografia de la seva mare al costat de la font en què es veuen bé els capçals, però encara no l’hem aconseguit», assegura María del Pino.

Escassa aigua potable

El valor de la font no és només històric. «Va ser important perquè abans no hi havia aigua potable, sinó pous. A vegades es podia beure i a vegades no, perquè sortia salada o contaminada. La font era molt utilitzada pels veïns», afirma Paco Moya, de l’associació de veïns.

El director tècnic de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà explica que la restauració ha estat finançada amb els diners recaptats amb la publicitat exterior autoritzada en lones d’edificis en restauració.

Mercè Homs, regidora de Ciutat Vella, que va presidir l’acte d’inauguració de la Font de la Barceloneta, va afirmar diumenge passat: «És un orgull poder recuperar petites porcions de la història». També va destacar que «l’associació de veïns ha ajudat molt a conservar la identitat d’aquest barri».

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s